Záchrana bez skutků Zákona?

10.03.2015 13:17

Záchrana bez skutků Zákona?

Pro mnohé neslýchané rouhání. Tak ano, jsem nenapravitelný hříšník. Zákon mne nebyl schopen napravit.

Prostřednictvím Zákona jsem počítán za „ovci na porážku“, plevel. Prostřednictvím dodržování Zákona nejsem zachráněn.

Kristus ale řekl:

„Zkoumáte Písma (Zákon) a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí o mně. Ale vy nechcete přijít ke mně, abyste měli život.“

Dle Krista  nám Písmo není schopno záchranu poskytnout. Mnozí se však o záchranu prostřednictvím Písma - Zákona snaží. Neuvědomují si, že je Zákon nedokáže napravit a tak se marně snaží o záchranu prostřednictvím dodržování Zákona a jakýchsi „mocných“ skutků. Zákon nás nepřišel zachránit, ale ukázat, jak moc jsme hříšní. (Ří 3:20) Záchrana přišla prostřednictvím Zachránce, našeho Krista. To je ten, který nás vyplatil ze Zákona, protože jsme v něm nebyli schopni obstát. (Ří 8. Kap.) Pouze prostřednictvím Krista je záchrana! Proč tedy nejdete ke Kristu a ZDARMA si nevezmete záchranu, ale neustále se spoléháte a oslavujete Zákonem?

 

Strom byl Zákon. Dokud Adam s Evou nejedli z onoho stromu, nebyl hřích. (Ří 5:12) Vše co činili bylo dobré a v souladu s Boží vůlí. Nešlo činit jinak. Dokonce, vše co by v budoucnu činili, by bylo dobré a svaté. Oni totiž nevěděli co je hřích. A kde není poznání hříchu, není ani hřích. Ano, čistým je vše čisté. (Tit 1:15)

Pojedení ze stromu „poznání dobrého a zlého“ znamenalo svévolné porušení jediného Zákona, který měl kdy být pro lidstvo ustanoven. Ano, takto svobodný měl dle Božího plánu člověk být. Nejen to, Bůh řekl, aby toho všeho užíval „do sytosti“. (1Mo 2:16)

Jak jistě víte, z významu jednoho tvaru Božího jména, JAHVE (česky: Jehova), vyplývá, že „všechny Boží plány se naplní tak, jak si předsevzal“. Z toho neúprosnou logikou vyplývá, že se i tento Boží plán, se svobodným člověkem, naplní

Ptám se vás proto „znalci zákona“, za jaký hřích musel Kristus zemřít?

Odpověď je nasnadě: byl to PRVOTNÍ HŘÍCH.

Bez něj by totiž naše hříchy nebyly, neznali bychom je…

Zemřel tedy za hřích Evy? Nikoliv, Eva nehřešila, ale byla oklamána.

Za co tedy zemřel?

Byl to ADAMŮV HŘÍCH.

Adam totiž oklamán nebyl, ale jedl svévolně.

Mnozí tak víte a  jistě souhlasíte, že Kristus nás vykoupil z Adamova hříchu, ale čemu se mnohdy divím, uniká vám prostý fakt. Totiž ten nejdůležitější:

„KRISTUS nás vykoupil z pojedení z onoho stromu, který představoval Zákon – vykoupil nás tedy ze Zákona.“

Kdyby nebylo Hříchu, nebyl by Zákon. Kdyby nebylo pojedení ze stromu, nebyl by Zákon. Ano, ten Zákon, kterým soudíte, posuzujete, oslavujete se a dokonce se povyšujete nad druhé.

Zákon přišel až po Hříchu. Tento Zákon ustanovený pro naši záchranu byl shledán dokonalý, ale zato my neschopní zachránit se jeho prostřednictvím a tak byl nahrazen milosrdenstvím – záchranou prostřednictvím Ježíše Krista.

A tak vaše dodržování Zákona, kvůli záchraně prostřednictvím Zákona, je MARNOST!

Zákon tak platí pouze pro nesvobodné Otroky, nikoliv pro svobodné Syny. (Jan 5:45) Synové totiž byli od Zákona KOUPENI! Jsou tedy „dětmi svobodné“ bez prokletí Zákona. Přesněji: bez prokletí Hříchu, který je určen Zákonem… a trestem za Hřích je smrt. Kde není poznání hříchu skrze Zákon, nemůže být trest za hřích.

 

POZOR! Synové byli vykoupeni od Adamova hříchu - jedení ovoce ze zakázaného stromu. Chápete? Otroci totiž z tohoto stromu dodnes jí a tak marně hledají Zákon, pro svou záchranu. Synové však z tohoto stromu nikdy nejedli. Nikoliv však svoji zásluhou, ale prostřednictvím drahocenné Kristovy krve. Pokud z něj nikdy nejedli, nemohou být souzeni! Adamův hřích byl plně splacen a tak byl před Bohem zapomenut, jako by se nikdy ani nestal.

I Pavel dosvědčuje: „A tak pro ty, [kdo jsou] ve spojení s Kristem Ježíšem, není žádné odsouzení.“ (Ří 8:1)

Jestliže tedy stále hledáte Zákon, nejíte tak Kristovo tělo a krev,  nejste ním nejste ve spojení. Jste stále Otroci a ti nezdědí Království našeho Otce. (Přečti si: Jan 6:53-55)

Ano, jezme a pijme Kristovo tělo a krev a nasyťme se do sytosti, jež znamená věčný život, který je ZDARMA.

***

Zde bych to rád ukončil, ale pro slepotu a hluchotu mnohých nemohu…

Jíst Kristovu krev a tělo znamená to, co se vám snažím vysvětlit ve všech článcích. Totiž to, že uvěříte v Boží milosrdenství a záchranu pouze skrze KREV a TĚLO Krista. Zcela přestanete věřit v záchranu skrze své tělo a svou krev. Vy nejste schopni zachránit se sami. Nejste schopni dodržet Zákon, aby vás zachránil.

Kristus totiž Zákon dodržel za nás a tak zcela zrušil prokletí Zákona. Zákon tak učinil neplatným k naší záchraně. Nadto víme, že trestem za nedodržení Zákona je smrt. I toto prokletí vzal za nás na sebe. (přečti si: Galatským 3:10–13).

Ano, byl proklet za nás jednou provždy. Proč tedy stále hledáte Zákon pro své ospravedlnění?

Božím plánem bylo, aby jeho synové žili svobodně s jediným zákonem – nejíst ze stromu poznání dobrého a zlého. Kristus nás z tohoto přečinu osvobodil a tak Zákon zrušil. Zákon tak již není potřeba, protože z ovoce stromu jsme nikdy nejedli.

Stále nevíte, že my jsme nebyli stvořeni kvůli Zákonu, ale Zákon kvůli nám? Bděte: „A tak stojíme výše než je Zákon.“

Byli jsme stvořeni kvůli Boží lásce. Naším Zákonem tak zůstává láska, která ale není v žádném případě Zákonem, ale láskou.

Kdo nevěří, nemiluje. Kdo nemiluje, Boha nepoznal, protože Bůh je láska.

Kristus dále pokračuje: „Ale o vás jsem se přesvědčil, že v sobě nemáte lásku k Bohu. Jak byste mohli uvěřit, když oslavujete sebe navzájem (za dodržování Zákona), ale slávu (která je ZDARMA) od samého Boha nehledáte!

Nedomnívejte se, že já budu na vás u Otce žalovat; vaším žalobcem je Mojžíš (Zákon), v něhož jste složili svou naději.“

Milan H., save@centrum.cz

Leden 2015