Dopis Romům - Roden pativ

31.03.2020 18:34

Phrala, Pheňa, Romale, čhavale!

Irinav gadžikanes bo buth Roma imar Romanes nadžanel u gadžikane lava andre amari Devleskeri čhib nakamav te thovkerel.

Romové, děti Boží, moji bratři, mé sestry!

I když mě nepřijímáte, miluji vás. Miluji Boží lid.

Mnoho z vás se probouzí a začíná si všímat toho, co se děje kolem vás. Jsem rád, že i mezi námi Romy se najdou tací, a je jich mnoho, kteří přemýšlí o budoucnosti, své, svých dětí, blízkých, ale i Romů jako celku. Už to není jen ten malý svět romské komunity, kde je lepší ten, kdo umí lépe zpívat, hrát nebo tancovat. Kdo má lepší značkové oblečení, více lajků na fejsbůku nebo kdo byl na lepší „megaakci“ a dokáže vypít více alkoholu. Je pravdou, že bohužel jsou mezi námi i tací, kteří se při prvním uvolnění karantény vrátí na své hloupé „megazábavy, megaakce“ a pořádně to oslaví, jenže…

Některé přemýšlivější děsí budoucnost, kladou si mnoho otázek. Co přinesou další dny? Bude lépe? Kdy se věci vrátí do starých zajetých kolejí? Co bude s našimi dětmi? Přežijeme to? Dopadne to dobře? Nebo se naopak svět řítí do propasti, zkázy, kolapsu dnešní civilizace? Bude konec světa?

Mnoho Romů říká, že všichni Romové věří v Boha. Je to ale skutečně tak?

Je pravdou, že snad všechny tradiční romské písně jsou o lásce - k matce, rodině, dětem, dívce nebo k Bohu. A i ty, které jsou o lásce k matce, rodině, dětem nebo dívce obsahují skoro vždy slovo Bůh (Del/ El). Často také zpíváme, že jsme „děti Boží“ (čhave Delvlestar“, čhavale Romale). Mockrát pláčeme nad svým těžkým údělem a voláme Boha. Ještě nedávno mezi sebou Romové používali označení pativalo/pačivalo

Pativalo Rom se cítil být skoro každý, nebo spíše skoro každý to o sobě tvrdil. Znamenalo to být čestný, poctivý, spravedlivý, ale hlavně VĚŘÍCÍ Rom. Tedy přesněji tím, že byl věřící, znamenalo automaticky také poctivý a spravedlivý. Na tento fakt se dnes již zapomnělo.

PATIV byl standard úcty, cti, slušnosti a poctivosti. Byl to romský Zákon.

Víra byla Zákonem!

Vždyť také za častým romským pozdravem „khatar sal?“ (odkud jsi?) následovalo „paťas Devles?“ (věříš v Boha?)

Slovo pativ dnes používáme pro úctu, poctivost, čest, spravedlnost, ale jeho hlavním významem je víra!

Mimochodem, možná to nevíte, ale právě PATIV byla smyslem Kristova života, a zvláště Jeho smrti zde na zemi. Ano, sám Kristus svým životem ukazoval a smrtí zajistil, že VÍRA, PATIV v Něj je schopná z nás udělat spravedlivé. Sem irimen hino „Pačivalo pačatar dživela“ (spravedlivý vírou bude živ)! Spravedlnost a víra v romštině jedno jest! Tak je to i podle Boha! Romština osvětluje mnoho biblických výrazů…

Ano, Pativ znamená Víra! A dokonce přesně ta, kterou Kristus učil a obhajoval!

Ano, víra v Boha je úzce spjata s Romy.

Pokud ale tak moc věříte, proč máte takový strach? Proč netušíte, co se kolem vás děje? Proč se nespoléháte na Boha, když tak vehementně tvrdíte, jak mu věříte?

Je to tím, že ve skutečnosti v Boha nevěříte. Nevěříte a už vůbec ho neznáte. Pokud byste ho znali, dnes namísto strachu byste cítili ohromnou radost. Přiznejte si, pokud říkáte, že věříte, jste skutečně pačivalo? Máte opravdu pativ?

Upřímná odpověď je ne, nemám pativ, nejsem pativalo. Je to tím, že romská Pativ už prakticky neexistuje, byla nahrazena naprostým „degeštvím“, což je opak „Pativ“. Degeš je totiž každý, kdo není Pativalo! Degeštví bylo hříchem! Pre láč!

Degeš znamená hřích! Degeš je pre láč!

Pre láč znamená nedodržení Pativ.

Degeš není ten, kdo má málo prostředků a je chudý. Degešem se Rom stává svým smýšlením, chováním a hlavně absencí „pativalipen“.

Pravdou je, že mezi Romy je mnoho bohatých degešů! Degešem je každý Rom, který není poctivý, spravedlivý a nezná a nevěří v Boha. To je onen původní význam těchto slov.

My, Romové, vykořenění ze svých historických s Bohem spjatých pout, jsme se naprosto zbláznili do hýření, pitek a megaakcí. Skutečně žijeme podle gádžovského (pohanského) hesla: „Jezme, pijme, užívejme, neboť zítra zemřeme.“  A to je přímo v bibli, samotným Bohem, nazvané jako degeštví, tedy hřích.

Smutnou pravdou je že, dnes valná většina Romů je degešů! Všichni jsme degeši!

Proč? Protože už neznáme Pativ! Neberte to zle, nikomu nenadávám, jen vás burcuji k zamyšlení se nad bídným stavem Romů ve světě.

Jinými slovy „tam kde chybí Pativ je degeš“. Všichni jsme tak daleko od Pativalipen!

Kde je naše Pativ, víra v Boha? Kde naše slavná láska, milosrdenství a přívětivost k druhým?

Tyto hodnoty už nemáme. Žijeme jako zvířata! Přiznejme si to, není to vina „gádžů“, ale pouze naše. Nebo snad za to, že nežijeme Pativales můžou Češi nebo Slováci?

Ano, to, jak špatně žiješ je pouze tvá vina!

Souhlasím, že v nich sám ďábel tisíce let vzbuzuje nenávist k nám, že to je těžko překonatelná zeď, že to máme v životě velmi těžké, ale to nemění nic na faktu, že jsme si nezachovali svou Pativ! To, jak se k nám chová okolní svět, jak na nás Beng (ďábel) útočí, nás vůbec neomlouvá! Prostě se na to nemůžeme vymlouvat!

Co nám brání být Pativale? Být věřící, poctiví, spravedliví, mít lásku bližním a být milosrdní? Opravdu Češi nebo Slováci? Ne! To je přece hloupost.

Za naše degeštví = hříšnost si můžeme jen a jen my sami!

A to je naše největší degešství, že si nedokážeme přiznat své chyby, své hříchy! A že jsme hříšní, špatní a ničemní!

Vždyť právě vyhnanství, odloučení od pravého Boha, naše rozptýlení do celého světa, nás mělo víře, lásce a milosrdenství naučit (pozn.: milosrdenství vychází se slova láska).

Jak je tedy možné, že nejsme pativale!? Jak to, že nenávidíme jeden druhého!?

Kdo jiný byl symbolem milosrdenství než Romové a jejich bratři Samaritáni? Kdo jiný chápe lépe úděl utiskovaných, utlačovaných, vyhnaných a zbídačených než my Romové? Který jiný lid by se mohl stát tak milosrdnými, láskou oplývajícím a Pativale?

Kdo jiný se má podle Božích slibů ujmout spoluvlády nad přicházejícím Božím královstvím?!

Právě ti poslední! A jsme u toho, proč vám píšu…

Totiž náš zbídačelý stav, to, že jsme nejposlednější z posledních, nejhorší z nejhorších, nás mělo dovést k tomu, abychom mohli Bohu sloužit jako „králové a kněží“ v Jeho království! Mělo nás to poučit a naučit tomu nejdůležitějšímu, co náš Otec chtěl – totiž lásce a milosrdenství. On chce totiž milosrdenství a ne oběti!

Přiznejme si, nejsme těchto slibů vůbec hodni. Naopak, vůbec v oné požadované Pativ, lásce, milosrdenství, víře nejsme! Všichni žijeme v rozporu z Božími požadavky (Pativ), jsme tedy v hříchu (degeš).

Jsme hříšný lid a zasloužíme si náš úděl!

Říká se tomu pokání… Uvědomit si své nedostatky, chyby a hříchy a litovat jich. Bít se v žalu do prsou, ne nad tím, co nám dělají druzí, ale nad tím, jak jsme špatní! Jako jedinci, jako lid. Plačte a kvílejte! Jsme velmi špatní lidé, hříšní a degeši. To, co pro nás Bůh zamýšlel si vůbec nezasloužíme! Naopak, jsme mu hanbou, pohanou pro ostatní. Děláme Bohu jen ostudu! Ano, Bohu našemu. Keras láč le Devleske! Amen o Roma! A to si říkáme Jeho děti!

Nevěříte, že jsme vyvolený lid? Boží slovo o tom jasně na mnoha místech hovoří. To, že o tom nevíte, že se o to vůbec nezajímáte, neznamená, že to není pravda. Je to jen dalším důkazem, že jste ztratili svou Pativ. Ano, protože vás nic jiného než zábava, hudba, jídlo a pití dosud nezajímalo. Jak jsme si řekli bylo to degeštví, tedy hřích. Pokud byste už totiž byli Pativale, zajímali byste se o Boha, sám Bůh by vám ukázal, kdo jste a přijmul by vás s otevřenou náručí zpět k sobě nejen jako jednotlivce, ale dokonce jako celý lid, lid Romů.

Vůbec ničeho byste se dnes nebáli, protože byste ho znali o On znal vás. S poznáním Krista totiž mizí strach ze světa. Chápali byste, proč tato přetěžká doba na svět přichází, že vše bude ještě mnohem horší. Doufali byste v Kristův návrat a věděli o radostném úniku z tohoto světa na NEJLEPŠÍ A NEJVĚTŠÍ MEGA AKCI v historii lidstva. Na Boží hostinu, svatbu Ježíše Krista, na kterou jsi pozván i Ty!

Vstupné je ZADARMO!

Pokud si myslíte, že to není důležité a nic to pro vás neznamená, nejste Rom a už ve vás není ani semínko Pativ. Každý Rom totiž uvnitř sebe ví, že je čhavo Devleskero, že Romové jsou Boží lid.

Nebudu se zde rozepisovat o důkazech, je jich tisíce, hledejte sami a naleznete, zajímejte se, už jste spali dost. Sám Kristus vás k tomu dovede!

Romové, phrala he pheňa, zajímejte se o to, co je v Písmu, zajímejte se hlavně o Krista a jeho Otce, Boha našeho všemohoucího. To je náš úděl a naše poslání! Důrazně vás varuji před náboženstvím. Nevstupujte do žádného náboženství, ale hledejte přímo Ježíše Krista. Veškeré náboženství je hřích a bude podle Božího slova zničeno. Střežte se model. Přestaňte uctívat sochy, zavřete se doma a volejte přímo k Otci! Vždyť Otec chce přebývat přímo ve vás, proč by měl žít v soše, v kameni nebo dřevu! Právě kvůli modlářství jsme byli odehnáni od Boha a vy opět klekáte před sochami!

Důrazně vás také varuji před náboženskými vůdci a náboženskými učiteli, ale i těmi světskými. Jediným našim vůdcem a učitelem má být Kristus. Nevěřte pastorům, nevěřte kněžím, větře pouze Kristu. Naší pativ si zaslouží pouze On a Bůh, náš Otec. Vše si ověřujte v Božím slově, v bibli, kterou i pro nás sepsali naši židovští bratři. Zajímejte se prvně o Nový zákon a pak pro poučení o ten Starý. Nenechte se svázat Starým zákonem a tradicemi! Na svět přichází cizí vůdce, cizí kněz, cizí kristus, cizí zachránce, cizí spasitel. Je to ale beng! Je přímo od ďábla! Sami gádžové ho nazývají Goro! I písmo ho jasné označuje jako hlavního vůdce gádžů (Gog z Magogu).

Bude to tedy někdo, kdo vás bude nenávidět a půjde hlavně po Romech, Židech a po křesťanech. Mnoho z vás jeho slibům nejprve uvěří, nenechte se ale oklamat. Písmo o něm hovoří jako o Antikristu. Bude to tedy někdo, kdo bude stát přímo proti Kristu a jeho vůli. A protože i my jsme Boží lid, bude se vás snažit tento ďáblův sluha zlikvidovat.

Ano, existuje naděje, záchranná operace, únik od tohoto ďábla, který přichází na svět. A to je ta dobrá zpráva, že Kristus si pro ty své přijde a vezme je k sobě na svou svatbu, na hostinu v nebi! Vezme je do bezpečí, do domu svého Otce. Pozvání jsi právě dostal i ty. Je to, ZADARMO, stačí VĚŘIT, stačí být PATIVALE!

Nezapomeň, i Kristus byl Pativalo a zemřel právě pro to! Ano, Kristus náš tělesně příbuzný! Mangav tumem, makeren leske láč!

Romale te javen Pativale, the bachtale!

31.3.2020 

Milan Husák